sâmbătă, 2 mai 2009

din nou pe plaiuri romanesti

...dupa o saptamana petrecuta in tara lui Ataturk m-am intors, trebuie sa recunosc, moarta de oboseala, in tarile romane. Peisajul destul de saracacios in Turcia, ma refer in special la peisajele montane: vegetatie pitica, relief nu foarte spectaculos...nimic care sa te lase fara cuvinte, cel putin pe coasta egeana a Turciei. In ceea ce priveste peisajele pe care ti le pune la dispozitie Marea Egee ....superbe. Litoralul nu este foarte lat dar plajele sunt bine ingrijite, curate, fara peturi si caini vagabonzi. Cat priveste infrastructura turistica....hoteluri multe multe multe de la 3 la 5*, asta am vizitat eu, cu posibilitati multiple de animatie si relaxare dar si cu preturi pe masura. Bazarul turcesc e o adevarata nebunie de culoare. Fiecare vanzator te invita in magazinasul sau sa iti ofere ce are el mai frumos si incearca sa te convinga ca la el gasesti pretul cel mai bun sau daca te vede indecis mai lasa si din pret. Pentru petrecareti statiunile de la marea Egee, referindu-ma la cele mai mari dintre ele, respectiv Kusadasi, Bodrum si Marmaris , ofera o gama larga de baruri si cluburi traditionale sau mai moderne. Barurile traditionale au "in dotare" narghilele pe langa care ti se pun la dispozitie diferite arome...bine nu stiu cat de igienica este asemenea practica, drept pentru acre am preferat sa imi cumpar propria narghilea.
Cat despre gastronomia turceasca.....miam-miam. Prajiturile sunt cu adevarat prajituri, foarte dulci si intr-o mare varietate: baclavalele, diferitele combinatii de rahat cu alune de padure, fistic, crema, budincile, prajiturile cu ciocolata.....Salate multe in diferite combinatii. Felurile de mancare nu se bazeaza numai pe carne si important de stiut nu se consuma carne de porc; in schimb se consuma mult carnea de miel sau ied. Mancarurile sunt putin cam sarate si condimentate.
.....ce am remarcat in mod special este adulatia pentru Ataturk, parintele Turciei moderne si pentru drapelul turcesc....steaguri cu chipul lui Ataturk sau doar cu faimoasa semiluna la balcoane, in masini, in mijloacele de transport (dolmus), in magazine....
...cam asta ar fi in putine cuvinte coasta egeana a Turciei vazuta prin ochii mei. Voi adauga o serie de fotografii ca sa va clatiti si voi ochii. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu