luni, 9 martie 2009

Etern si universal mister feminin....


Despre femei se vorbeste deseori....felul in care este vazuta femeia a evoluat de-a lungul timpului, idealul feminin a cunoscut la randu-i schimbari...dar putem spune ca femeia a ramas inca un necunoscut. Ce gandeste, de ce reactioneaza asa cum reactioneaza, cat poate sa ierte, cat poate sa planga, cat poate sa rabde, cat poate sa iubeasca , cat poate sa daruiasca o femeie...nimeni nu a reusit sa afle.....si asta pentru ca fiecare femeie este unica, nu poti compara o femeie cu alta. Pentru barbati poti spune, in linii generale ce isi doresc: masina (dar nu orice fel de masina), bani, multi bani, o femeie frumoasa (nu neaparat desteapta, dar care sa le faca pe plac) cu un corp de invidiat si diverse articole vestimentare "de firma" bineinteles. App de barbati si de felul in care gandesc acestia, am citit astazi un banc, rautacios dar totodata care pune punctul pe i : "UN baietel de trei ani isi examineaza testiculele in timp ce face baie si intreaba: - Mami, astia sunt creierii mei? - Nu inca, dragul meu! " total adevarat........ :))
Revenind la femei, si ma refer la cele care si-au pastrat feminitatea, acea atitudine misterioasa, femeile care sunt sexy prin felul lor de a vorbi, de a zambi, de a merge, de a se imbraca (nu a se dezbraca), de a privi, intr-un cuvant prin felul lor de a fi, spune-mi tu, cel care citesti, daca le cunosti cu adevarat. Sexy nu inseamna sa ai un decolteu imens sau o fusta de cativa centimetri, poti fi sexy si cu o bluza pe gat si pantaloni. Calificativul sexy nu tine de vestimentatia sumara ci de comportament (nu unul vulgar, care sa incite la sex), si asta mi-a spus-o chiar un baiat.
Candva, o persoana care abia ma cunostea, mi-a spus: Esti o femeie sexy prin tine insati! Stiindu-l destul de critic l-am intrebat de ce femeie...si nu fata....si mi-a spus ca femeia stie ce vrea, de ce vrea ceea ce vrea.....
Gasisem intr-una din zilele trecute pe rafturile unei librarii o carte care era intitulata sugestiv: Ce stiu barbatii despre femei, nu-mi amintesc de cine era scrisa. Nu era foarte voluminoasa, avea undeva la 100 pag...si am deschis-o din curioazitate sa vad si eu ce stiu berbatii despre femei...nu mare mi-a fost mirarea cand am dat de pagini albe, fara nici un cuvintel scris.......m-am gandit atunci ca este un foarte bun cadou pentru al meu viitor sot...si sa noteze el, pe parcurs ce stie deja sau va afla despre mine...pana la urma completam noi macar 2 pagini din cele 100.

Prin urmare, nu doar eu spun ca barbatii nu stiu nimic despre femei....dupa ani buni abia stiu ce culaore iti place, ce floare, ce carte, ce anotimp....

si totusi ramane intrebarea...ce este femeia? 1001 raspuri:

- femeia este infinitul infinitului, atinsul neatinsului, lacrima fecioarei si sangele razboinicului, roua de pe firul ierbii in zorii diminetii, raza de soare, apa involburata, vuiet de valuri....iubire nesfarsita (parere proprie si personala :))

- cea mai deosebita fiinta fara de care nimic nu ar putea exista....de aceea a si fost creata; e persoana care daruieste atata iubire, gingasie, are grija de tot ceea ce este in jurul ei (parere feminina)

- femeia este fiinta aleasa de Dumnezeu pentru a-l reprezenta pe pamant; (parere feminina)viata,arta,energia,anotimpurile se declina la feminin...ideea,lupta si painea sunt tot femei,

privind femeile sfarsesti a crede in mitul cu supraoameni in care fiecare din ele valoreaza cat doi barbati: ambitioase,dinamice,cu placerea muncii,emotive si eficace,fac ca interventia lor sa fie mai intuitiva,mai psihologica,benefica... (parere feminina)

- un amalgam de sentimente (parere feminina)

- fiinta care ma face foarte confuz (parere masculina)

- "Fiinta ale carei elemente sufletesti sunt: dragostea, tandretea, blandetea; pentru a iubi, a vindeca - pentru acestea a fost destinata pe pamant." (H. Conscience, “La mission de la femme”)

- O mancare pentru zei, gatita de diavoli (W. Shakespeare, “Antoniu si Cleopatra”)

- Sufletul barbatului, lumina care il calauzeste; femeia este glorie. (M. De Cervantes, “Don Quijote”)

- Trandafir ceresc in viata pamanteasca. (Fr. Schiller, “Cuvant despre femei”)

- Prima invatatoare a neamului omenesc. (Th. Hippel, “Cu privire la ea”)

- Sclava ce trebuie asezata pe un tron. ( Honore de Balzac, “Alt studiu despre femeie”)

- Privilegiata creatiunii… Editie de lux a umanitatii… ii sta mai bine intr-o biblioteca cu oglinzi, dar este prea delicat legata, pentru ca un filozof s-o aseze in lada lui pe timpul calatoriei celei lungi a vietii pe pamant. (M. G. Saphir, “Dictionar de conversatie pentru spirit”)

- Caracter ce se misca intre doi poli:dragostea si razbunarea. ( Lope de Vega, “Mudarra bastardul”)

- Simbolul bunavointei si frumusetii. (Novalis, “Fragmente”)

- Simbol al frumusetii, pentru ca forma ei desteapta mai mult decat oricare alta, in om, intelesul nemuririi (J. Maragall, “Laude”)

- Marea educatoare a barbatului - ea il invata sa practice cateva virtuti incantatoare, ca: politetea, discretia si mandria aceea care se fereste sa nu fie inoportuna. Catorva, ea le arata cum sa placa; si, tuturora, le arata arta de a nu displacea. De la ea, invatam ca societatea este mult mai complexa si de o alcatuire mai delicata decat se crede in cafenelele politice. In sfarsit, langa ea ne patrundem bine de gandul ca visurile sentimentului si fantomele credintei sunt invincibile si ca, indeobste, nu ratiunea este cea care guverneaza pe oameni. ( A. France, “Gradina lui Epicur”)

- Faptura distincta … independenta de gandire, instinctiva si cateodata de neinteles… o gandire, cea mai puternica a naturii, dar o gandire dansand… (J. Prevert, “Fatras”)

- Opera principala, cununa creatiei, este darul cel mai bun, cel mai de pe urma al Cerului… (J.Milton, “Istorioare”)

- Nu este sexul slab, e cel mai nobil din doua, prin puterea ei de sacrificiu, de suferinta in tacere, de umilinta, de credinta si de cunoastere. (Mahatma Gandhi)

- Cand e frumoasa, place ochilor; cand e buna, place inimii; una e o bijuterie, cealalta o comoara. ( Napoleon I, “Meditatii”)

- Un taler de argint pe care noi punem mere de aur. (Goethe, “Convorbiri cu Eckerman”)

- Superioare prin dragoste, inclinate sa subordoneze totdeauna sentimentului, inteligenta si activitatea lor; ele constituie, spontan, fiintele intermediare intre umanitate si oameni. (A. Comte, “Sistem de politica pozitiva”)

- Marea aliata ancestrala. (G. Calinescu)

- Singurul factor serios la indrumarea societatii (…); ceilalti factori sunt mai mult niste colaboratori la cizelarea sufletului omenesc. (V. Conta, “Cugetari postume“)
.......si rapunsurile la aceasta intrebare nu vor continua nicicand sa apara..dar toate incomplete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu