joi, 12 martie 2009




In viata avem deseori de ales...alegeri aparent simple dar care te chinuie zi si noapte, alegeri pe care nu le poti ocoli, alegeri care iti bat la poarta sufletului tocmai atunci cand credeai ca iti este bine, alegeri care te urmaresc la tot pasul...de la alegerea unui fruct in favoarea altuia la supermarcket, o culoare pentru rochia de seara sau culoarea parului pana la alegeri ce devin chinuitoare, cum ar fi alegerea unei persoane in defavoarea alteia, alegerea unui drum, Dumnezeu stie daca plin de bucurii sau numai cu lacrimi...Avem libertatea de a alege ceea ce vrem si cred ca tocmai asta ne da atatea batai de cap...daca cineva ne-ar impune ceva, fara drept de apel, nu am mai fi atat de nefericiti prin propiriile decizii considerate corecte, optime la un moment dat....


M-am gandit la Brida lui Coelho zilele acestea...sunt acolo cuvinte care iti dau puterea sa te ridici si sa mergi mai departe...


" Brida, acesta e un risc pe care ni-l asumam impreuna. Un text anonim al Traditiei spune ca fiecare om, de-a lungul vietii, poate sa aiba doua atitudini: sa construiasca sau sa planteze. Constructorii pot petrece ani intregi lucrand la proiectele lor, insa intr-o zi vor termina ceea ce fac. Atunci se opresc si se simt limitati de proprii pereti. Viata isi pierde sensul atunci cand constructia s-a realizat.


Dar mai sunt si cei care planteaza. Uneori ei au de suferit din cauza furtunilor, a anotimpurilor, si rareori au odihna. Spre deosebire de o cladire, gradina creste necontenit si insusi faptul ca are nevoie de grija gradinarului face ca, pentru el, viata sa fie o mare aventura."


Prefata semnata de Coelho


"Pamantul are nevoie de samanta, iar samanta de pamant. Unul nu are sens fara celalalt. La fel se intampla si cu oamenii. Cand cunoasterea masculina se uneste cu transformarea feminina se creeaza marea uniune magica, numita Intelepciune. Intelepciunea inseamna sa cunosti si sa transformi." (pag. 58-59)


"...ea stia totul si il ierta pentru ca el era marea ei Dragoste, iar Dragostea cea mare ste deasupra lucrurilor din aceasta lume." (pag. 73)


"sa alegi un drum inseamna sa abandonezi altele. ...Este foarte complicat sa traiesti. E nevoie sa-ti asumi riscuri, sa urmezi anumite drumuri si sa le abandonezi pe altele. (...) Cel mai rau era sa alegi si sa stai tot restul vietii sa te gandesti daca ai ales bine. Nimeni nu e capabil sa aleaga fara teama." (pag. 89)


"suntem raspunzatori pentru Univers pentru ca noi suntem Universul" (pag. 109)


"ce este afara e mai greu de schimbat decat ce este inauntru." (pag. 126)


"..dragostea este cheia pentru intelegerea tuturor misterelor.(...) nu te ajuta cu nimic sa intelegi Intreg Universul daca esti singur." (pag.135)


"Dumnezeu a avut chip feminin, inainte de a-l avea pe cel masculin." (pag.137)


"Adevarata Dragoste permitea fiecaruia sa-si urmeze propriul drum-stiind ca acest lucru niciodata nu va indeparta Partile." (pag. 142)


"Da-i timp timpului" (pag. 143)


"diavolul isi are salasul in detalii" (pag. 154)


"orice intrebare care poate fi conceputa are un raspuns." (pag. 161)


"Oamenii sunt stapanii propriului destin. Pot face mereu aceleasi greseli. Pot fugi oricand de ceea ce-si doresc si de ceea ce viata le pune in mod generos inainte." (pag. 172)


"cate lucruri am pierdut din teama de a pierde!" (pag. 179)


" cand gasesti un lucru important in viata, nu inseamna ca trebuie sa renunti la toate celelalte." (pag. 191)


"Iubirea este mai presus de toate, iar iubirea nu are ura ci doar greseli." (pag. 195)


"Nu putea s-o ajute. Ea era singura in deciziile sale, si nimeni nu putea sa o ajute. Trebuia sa invete sa-si asume riscuri. (...) sa fii om inseamna sa ai indoieli si, in pofida lor, sa-ti continui drumul." (pag. 196)


" imi este teama de iubire, pentru ca implica lucruri care sunt deasupra intelegerii noastre; lumina ei este imensa, insa umbra ei ma sperie." (pag. 197)


"primul drum direct pana la Dumnezeu este rugaciunea. Cel de-al doilea drum direct este bucuria." (pag 209)


"In mainile fiecarui om, Dumnezeu a pus un dar - mijlocul pe care El il folosea pentru a se manifesta in lume si pentru a ajuta omenirea. Dumnezeu alesese omul sa fie bratul Sau pe Pamant." (pag 223)


"niciodata sa nu iti fie rusine. Accepta ceea ce-ti ofera viata, si cauta sa bei din paharele care se afla in fata ta. Trebuie sa bei din toate vinurile - din unele, doar o inghititura; din altele, toata sticla.


- Cum pot sa aflu?


- Dupa gust, Cunosti vinul bun numai dupa ce ai incercat vinul amar." (pag. 235)


" ..tu niciodata nu vei fi a mea, si din cauza asta te voi avea pentru totdeauna. Tu ai fost speranta zilelor mele de singuratate, nelinistea momentelor de indoiala, siguranta clipelor mele de credinta. Stiind ca Cealalta Parte avea sa vina intr- zi (...). Numai pentru ca am fost sigur de existenta ei am continuat sa exist. Si atunci ai venit tu si am inteles tot. Tu ai venit ca sa ma eliberezi de sclavia pe care eu insumi am creat-o, pentru a-mi spune ca eram liber....imi voi aminti mereu ca dragostea noastra inseamna libertate. Mi-a luat multi ani ca sa invat lectia asta. A fost lectia care m-a exilat, si acum tot ea ma elibereaza."(pag. 243)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu